Welcome!

Velkommen til mitt lille hjørne av bloggland! Slå deg løs og føl deg som hjemme, og legg gjerne igjen en liten kommentar :)

Thursday, November 24, 2011

Habanero

I Liberia er det én ingrediens som er uunnværlig når man lager mat, nemlig habanerochilien.
Dagens fangst. Obs! Veldig sterk! Håndteres med varsomhet!
Den har ikke vært lett å få tak i her i Norge, men for en 5-6 år siden var jeg heldig og fant noen i en innvandrerbutikk. Jeg sparte noen frø og plantet dem i en potte, som smått om senn har blitt til en stor plante. Jeg har klippet den ned til halv størrelse et par ganger når den har truet med å overta stua, og så vanner jeg den når den ser litt slapp ut, med gjødning nå og da.
I Liberia var det vanlig at "alle" hadde en sånn plante stående i nærheten av kjøkkeninngangen, da var det bare å gå og plukke "hot pepper" som de kalte dem, når man trengte det. Nå har jeg fått meg min egen plante i stua, og jeg plukker pepper både titt og ofte og putter i fryseren. Den ser litt skranten ut der den står, men jaggu bærer den frukt både støtt og stadig. Ser man godt etter finner man de små kartene.
Hva bruker jeg dem til da? De er fine til å sette en ekstra spiss på maten. I marinaden når man griller for eksempel. Ellers bruker jeg dem når jeg lager "peppersuppe", en ypperlig høstsuppe som garantert vil få svetten til å renne! En annen rett er "palmbutter", en slags saus vi tilbereder med kylling, ris, stekebananer og nøtter. Sausen er laget av fruktkjøttet på palmenøtter, og har en litt nøtteaktig smak, som får en ekstra piff av habaneropepperen. Stor var min glede da jeg fant en afrikansk butikk i Oslo som hadde disse boksene! Folkene i butikken så rart på dette kvinnfolket som kom inn og gikk av skaftet over noen hermetikkbokser med palmbutter :)
Har dere noen retter fra barndommen dere ikke kan unnvære?

5 comments:

 1. Så fantastisk, en chiliplante i stua! Trodde sånne måtte stå ute for å bære frukt jeg, men inne blir det jo på den annen side nesten som et drivhus. Kom forresten på at jeg dyrket paprika i vinduskarmen en gang og fikk to store paprika. Morsomt! Høres ut som dere spiser mye spennende mat, som jeg knapt nok har hørt om. :)

  ReplyDelete
 2. Stili' med chili! Her er det paprikaen som flytter inn om høsten. Tidligere har jeg kastet dem ut til jul, men i år har jeg faktisk bedre plass i vinduskarmen (famous last words, muligens), så jeg har tenkt å prøve å overvintre den.

  Når det gjelder mat fra barndommen høres dine opplevelser atskillig mer spenstige ut enn mine - jeg kan ikke egentlig komme på en eneste ting mamma pleide å lage som jeg lager til middag. Så var hun også prinsipiell motstander av pepper, hvitløk og ellers alt som måtte finne på å gi maten smak... Og vegetarianer. Så det var nokså tamme greier. Men hun baker fantastiske lefser, flatbrød og rundstykker!

  ReplyDelete
 3. Matrett er det ikke, men tørkede plommer i salt/sukkerlake er godteri fra oppveksten på Taiwan. Smaker veldig pussig, men godt!

  ReplyDelete
 4. Så artig! Vi har plantet chilli for første gang i år - uvisst hvilken type med de er veldig små og ganske sterke. De står og er modne alle sammen nå. Men betyr det at med riktig pleie, så klarer denne planten seg mer enn bare til den er avblomstret? Jeg får jo spørre deg som er ekspert :-)

  ReplyDelete
 5. Nina: Det høres ut som om du kanskje har den chilitypen som heter piri piri, de er små og sterke. Min erfaring med chili er at de ikke skal ha for MYE stell, den skal tørke ut mellom hver vanning og trives under litt kummerlige forhold. Lykke til :)

  ReplyDelete